BEZ VEĆINE GLASOVA Nije prošla Strategija zapošljavanja u FBiH za razdoblje 2018.-2021.

Strategija zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2021. koju je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada nije dobila većinu glasova na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Za strategiju je glasovalo 45 zastupnika, 37 je bilo protiv, dok su se dva zastupnika suzdržala.

Tijekom rasprave većina oporbenih zastupnika mišljenja je da je ovaj dokument manjkav i da nije na tragu razvojne komponente Federacije BiH, te da ne sadrži viziju razvoja i zapošljavanja u IT sektoru kao najperspektivnijem području posebno za mlade te predloženu strategiju treba vratiti Vladi na doradu.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača objasnio je da je usvajanje entitetskih strategija zapošljavanja uvjetovalo takvu strategiju na državnoj razini, odnosno ‘povlačenje’ 20 milijuna eura europskog novca.

Federalna vlada je prošle godine odobrila strategiju za 2018.-2021. kojim je, prema njegovim riječima, željela napraviti iskorak od one iz razdoblja 2009.-2013.

Mladi su izdvojeni kao posebna kategorija, dodao je Drljača, a cilj predloženih aktivnosti i mjera je definiran – stvaranje dominantnog povoljnog okruženja za zapošljavanje.

Za razliku od predložene strategije zapošljavanja, zastupnici su odobrili, gotovo bez rasprave na ovoj sjednici, većinsko izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog proračuna.

poslovni-global.ba

Odgovori