Bh. mlijeko, ulje, vino, pecivo… lakše na kinesko tržište

BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić u Pekingu je razgovarao s premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom, a kineski ga je premijer tom prigodom izvijestio da je Vlada NR Kine donijela odluku o donaciji 30 milijuna juana  Bosni i Hercegovini, s ciljem unaprjeđenja i povećanja obujma trgovinske razmjene, priopćeno je, između ostaloga, iz Vijeća ministara BiH.

Projekti od dva milijuna eura

Predsjedatelj Zvizdić je upoznao premijera s projektima koji su u procesu realizacije i spomenuo sporazum koji je potpisan prije nekoliko dana u svezi s gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od oko 400 milijuna eura i snage 350 megavata, kao  i s projektima koji su u pripremi za realiziranje u sljedećem razdoblju i čija je vrijednost  2 milijarde  eura. Tom prigodom je spomenuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor i istaknuo da u ovom sektoru  ima prostora i mogućnosti za unapređenje suradnje u oblastima kao što su hidro i vjetroelektrane.

On je rekao da je i prometna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji veliki potencijal za suradnju. Predsjedatelj Zvizdić je prezentirao i mogućnosti suradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori  procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju uposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Istaknuo je i značaj kvalitetnog carinskog sporazuma koji BiH ima s EU-om, kao i sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom, Švicarskom, Norveškom i Irskom. Rekao je da bi se čitav spektar proizvoda mogao proizvoditi u BiH i izvoziti u navedene zemlje.

Kineski ulagači

Predsjedatelj Zvizdić istaknuo je u Pekingu da bi, sukladno smjernicama s 4. summita zemalja središnje i istočne Europe i Kine,  mogao biti povećan obujam izvoza bh. poljoprivrednih proizvoda u Kinu i na temelju dosadašnje dobre suradnje zatražio je da BiH dobije preferencijalni tretman s olakšanim kvotama za određene proizvode za koje postoji zanimanje na kineskom tržištu, a koje bi BiH mogla izvoziti. Naveo je da su to mlijeko, ulje, vino, pivo, povrće, sušeno voće, pecivo, itd.

S druge strane, kineski je premijer kazao da će NR Kina podržati inovativnost u oblasti autoindustrije, šumarstva i energetike, kao i dolazak kineskih ulagača u BiH, priopćili su iz Vijeća ministara BiH.

poslovni-global.ba (Foto: Vijeće ministara BiH)

Odgovori