Bh. poljoprivrednici konkurentniji i lakše na tržište

Poljoprivreda vijesti

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, između ostalog, na današnjoj sjednici, Prijedlog sporazuma o financiranju za Program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, radi smanjenja siromaštva u ruralnim područjima u BiH.

Program će omogućiti poljoprivrednicima da iskoriste razvoj podsektora voća, povrća i sekundarnih šumskih proizvoda za održivo unaprjeđenje njihove socijalne i ekonomske situacije i povezivanje s tržištem, uz istovremenu potporu njihovu ulasku u lance isporuke kako bi postali konkurentni komercijalni poljoprivrednici.

Projekt će se financirati  kreditom vrijednim 11.120.000,00 eura, uz 470.000,00 eura granta, s alokacijom od 58 posto na Federaciju BiH i 42 posto na Republiku Srpsku. Rok otplate kredita je 18 godina, uz tri godine grace razdoblja.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori