BiH 76. članica Međunarode energetske povelje

BiH vijesti

Bosna i Hercegovina danas je u Briselu pristupila Međunarodnoj energetskoj povelji kao 76. članica ove organizacije, javlja Anadolu Agency.

Tim povodom u Brisel je otputovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je za AA izjavio da je BiH pristupila povelji nakon pregovora iz 2014. godine.

“Današnje potpisivanje znači pristup BiH ovoj najznačajnijoj energetskog organizaciji globalno. Mi smo 76. zemlja koja je pristupila povelji nakon nekoliko krugova pregovaranja u 2014. godini. Najveći broj europskih, ali i zemalja sa drugih kontinenata pristupilo je ovoj organizaciji. I pored složenog sustava u BiH mi smo uspjeli da završimo procedure i Predsjedništvo BiH je nedavno na sjednici usvojilo ovaj važan dokument”, istakao je Šarović dodajući kako je osobno zadovoljan što je BiH završila procedure u svezi učlanjenja u Povelju.

Povelja ima cilj uspostavljanje pravnog okvira za promoviranje dugoročne suradnje u oblasti energije. Također, ova povelja doprinosi stvaranju povoljne klime za rad poduzeća i za priljev novih investicija.

Prihvaćanjem ove povelje BiH će doprinijeti unaprijeđenju energetskog razvoja, sigurnosti snabdijevanja energijom, efikasnosti njene proizvodnje, transporta, distribucije i njenog korištenja uz očuvanje okoliša.

poslovni-global.ba / Anadolu Agency

Odgovori