BiH druga u svijetu prema broju stanovnika koji žive u dijaspori

vijesti Zanimljivosti

Magazin Forbes objavio je listu zemalja koje imaju najveći broj stanovnika koji žive u dijaspori, a na toj listi, koja objedinjuje 151 državu, Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu.

Popis zemalja s najvećim udjelom autohtonog stanovništva koje živi u dijaspori krije priče o ratu i raseljenosti, ali i ekonomskoj stagnaciji i besperspektivnosti. Sve je to dovelo do iseljavanja.

Osim toga, postoji niz drugih razloga zašto bi netko morao napustiti mjesto u kojem je rođen, a ovom pojavom najčešće su pogođene male zemlje jer su u nepovoljnijem položaju.

Male zemlje, osim veličine i (ne)razvijenosti kao drugog faktora koji utječe na iseljavanje, imaju i udaljenost. Takve su, primjerice, Gvineja ili Karibi.

Druga skupina koja se najčešće javlja među zemljama s najvećom dijasporom su one u istočnoj Europi i na Balkanu.

Nakon pada komunizma u ranim 1990-ima, mnogi su ljudi otišli u potrazi za boljim ekonomskim prilikama, primjerice u zapadnu Europu.

Prema Forbesu, Bosna i Hercegovina – koja je proglasila neovisnost 1991. tijekom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga proživjela krvavi rat – imala je 34 posto stanovništva koje je 2020. živjelo u inozemstvu.

poslovni-global.ba

Odgovori