BIHAĆ Održana edukacija “Tržište i proizvodnja maline”

BiH vijesti

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Switzerland Global Enterprise/SIPPO (Švicarski program poticanja uvoza u EU i Švicarsku) i Privrednom komorom Unsko-sanske županije, organizirala je u Bihaću edukacija o temi “Tržište i proizvodnja maline”.

Cilj stručne edukacije je jačanja izvoznih kapaciteta firmi iz područja svježeg voća i povrća. Predavači su prof.dr. Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci i stručnjak za organsku proizvodnju Mile Gluvačević.

Osim o samoj sadnji, načinu i tehnologiji uzgoja maline, te trendovima u svijetu i u Bosni i Hercegovini, nazočni su imali prigodu čuti koje su to sortimenti maline koje se mogu preporučiti za uzgoj remontantnih sorti maline (Himbo top, Tula magic, Glen Ample, te Polka, Heritage, Amira, Kwanza), kao i za uzgoj namijenjen zamrzavanju (vilamet, miker i fertodi zamatos).

S područja Zapadnog Balkana zamrznuta malina najviše se izvozi u zemlje Europske unije, čak 97% i to u Njemačku, Francusku, Nizozemsku i Belgiju. Najveći izvoznici zamrznute maline u svijetu su Srbija, Čile i Poljska, a najveći uvoznici Njemačka, Francuska i SAD, dok svježu malinu najviše izvoze Meksiko i Španjolska, a najveći uvoznici su SAD, Kanada i Velika Britanija.

poslovni-global.ba / VTK BIH

Odgovori