BIROKRACIJA Rak koji razara cijeli ekonomski sustav BiH

BiH vijesti

Prema podacima iz Agencija za državnu upravu RS-a u ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama manjeg bh. entiteta uposleno je ukupno 3829 državnih službenika i 1896 namještenika.

Ovo nije kompletan broj uposlenika koji čine administraciju obzirom da se ni u RS-u ne zna točno koliko je ljudi angažirano na osnovu ugovora o djelu u institucijama entiteta. Podaci za kompletnu javnu upravu nisu poznati.

Podatke o točnom broju uposlenika nema ni Agencija za državnu službu Federacije BiH. Samo u tijelima državne službe čiji je osnivač Federacija BiH uposleno je 2.039 državnih službenika. Ovom broju nisu uračunati uposlenici u firmama čiji je osnivač FBiH i druge federalne institucije kao ni uposlenici koji su angažirani na osnovu ugovora na određeno vrijeme i ugovora o djelu.

U državnim institucijama uposleno je 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plaća uposlenicima bh. institucija.

To bi značilo da je samo u institucijama države BiH i dva njena entiteta uposleno više od 30.176 osoba.

Oko 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na financiranje glomaznog javnog aparata u BiH tako da je postao “rak” koji razara cijeli ekonomski sustav BiH.

I pored moratorija za samo godinu dana u Vijeću ministara BiH uposleno je 35 državnih službenika. Na teret građana BiH krajem 2015. godine upošljavani su i novi savjetnici, suradnici i namještenici u Predsjedništvu BiH i to njih sedam.

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić tražio je da mu se zakonski omogući da u svom kabinetu ima angažirano čak osam savjetnika. Nevjerojatan je i podatak da su u institucije Federacije Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca 2016. godine uposlene 122 osobe iako je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici 30. prosinca 2015. godine donijela zaključak o obustavi konkursnih procedura za prijam državnih službenika, namještenika i ostalih uposlenika.

poslovni-global.ba

Odgovori