ČELNICI EU Preostale članice sačuvat će jedinstvo

Svijet vijesti

U slobodnom i demokratskom procesu britanski građani izrazili su želju da napuste Europsku uniju. Žalimo zbog te odluke, ali je poštujemo, navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika triju europskih institucija, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claude Junckera, Parlamenta Martina Schulza te nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a.

Juncker je kazao da se britanska odluka mora poštovati. Ostat ćemo snažni jer unija 27 država se nastavlja.

Tusk je kazao, među ostalim, kako naglašava odlučnost preostalih 27 zemalja da sačuvaju jedinstvo EU-a.

Potpuno sam svjestan koliko je ovo ozbiljan, čak dramatičan politički trenutak i nema načina da bi se političke posljedice mogle predvidjeti, posebice za Veliku Britaniju. No iako je ovo povijesni trenutak, nije trenutak za histerične reakcije. Protekla dva dana razgovarao sam s čelnicima svih zemalja članica i europskih institucija o mogućnosti Brexita. Danas, u ime 27 čelnika, mogu reći da smo odlučni sačuvati jedinstvo. Za sve nas Unija je okvir za zajedničku budućnost, izjavio je Tusk.

Točno je da su protekle godine bile najteže u povijesti naše Unije, ali se uvijek sjećam što mi je otac govorio – što te ne ubije, to te jača.

Istaknuo je da neće biti pravnog vakuuma i da će se europski zakoni slijediti u Velikoj Britaniji sve dok je ona formalno članica. Predložio je čelnicima 27 zemalja neformalni sastanak na marginama sjednice Europskog vijeća, 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, kako bi počeli raspravu o budućnosti EU-a.

Volja britanskih birača mora biti poštovana i sada je potrebno provesti brze pregovore o izlasku te zemlje iz EU-a, poručio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Šefovi diplomacija šest zemalja utemeljiteljica Europske unije sastat će se u subotu u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama britanskog referenduma. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier primit će u subotu ministre vanjskih poslova Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije i Luksemburga na razmjenu mišljenja o aktualnim temama europske politike, stoji u priopćenju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će položaj Velike Britanije u Savezu ostati nepromijenjen unatoč odluci Britanaca da napuste Europsku uniju.

poslovni-global.ba

Odgovori