CENTRALNA BANKA BiH Konvertibilna marka slavi 20. rođendan

BiH vijesti

Konvertibilna marka obilježava 20 godina od puštanja u optjecaj kao zakonsko sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini.

Prve novčanice KM izdane su 22. lipnja 1998. godine, nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). Od toga dana, građanima su na raspolaganju novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 KM, 5 KM i 10 KM. Mjesec dana kasnije, 27. srpnja 1998. godine, u optjecaj su puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM. Iako po duljini vremena tijekom kojeg je u optjecaju ne slavi ovaj jubilej, neophodno je spomenuti i novčanicu u apoenu 200 KM koja je u optjecaju od 15. svibnja 2002. godine. Prvi kovani novac konvertibilne marke pušten je u optjecaj 9. prosinca 1998. godine. Tijekom godina, neke od prvih novčanica KM, apoeni od 50 feninga, 1 KM i 5 KM, povučene su iz optjecaja i prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, a zamijenjene su kovanim novcem.

U doba kada je KM pušten u optjecaj, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijelome teritoriju države. Vrlo brzo, KM je postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

Konvertibilna marka je prvotno bila vezana za njemačku marku po tečaju 1 KM = 1 DEM. Povlačenjem njemačke marke iz optjecaja, KM je preuzela tečaj njemačke marke prema euru – jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.

Tijekom svih ovih godina, jedno je bilo sigurno: vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje. CBBiH novčanice domaće valute stavlja u optjecaj i povlači iz optjecaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o CBBiH. Uvođenje konvertibilne marke bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sustava i održavanja stabilnosti valute.

Posljednjega dana mjeseca svibnja 2018. godine, ukupna vrijednost gotovog novca KM izvan CBBiH iznosila je 4.452.111.578,60 KM, odnosno u optjecaju je bilo 65.167.762 komada novčanica i 344.831.027 komada kovanica KM.

U proizvodnji gotovog novca, CBBiH se rukovodi tehnološkim standardima koji se provode u zemljama Europske unije, a odnose se na kakvoću, vijek trajanja i zaštitne elemente novčanica i kovanog novca. Novčanice i kovani novac KM proizvode se s visoko kvalitetnim materijalima i zaštitnim obilježjima, koja se kontinuirano unapređuju s ciljem zaštite od krivotvorenja, priopćili su iz Centralne banke BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori