Četveročlana obitelj u BiH tjedno na hranu izdvoji skoro 40 posto prosječne plaće

BiH vijesti

Za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne tjedne plaće, pokazalo je istraživanje internetske stranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje, piše Večernji list BiH.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabake hrane pokrilo je 123 države, a Hrvatska je po skupoći košarice hrane za četveročlanu obitelj na 66. mjestu. Obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda, u kojoj je za tjednu nabavu hrane za obitelj s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto. Najmanje troškove za tjednu košaricu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna obitelj može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće. U odnosu na Hrvate, jeftinije se hrane susjedi Slovenci i Mađari.

Tako je u Mađarskoj za tjednu prehranu četveročlane obitelji potrebno 14,71 posto, a u Sloveniji 14,54 posto tamošnje prosječne plaće. Ostali susjedi Hrvata moraju izdavajati više od svojih plaća za namirnice od nas. U Bosni i Hercegovini tako za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj treba izdvojiti 39,19 posto prosječne plaće u toj zemlji. U Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće. Hrvatska je sa 18,53 posto u rangu Argentine, Čilea, Japana, Urugvaja i Venezuele. Gledajući sve članice Europske unije, veći postotak plaće za hranu od Hrvatske moraju izdvajati samo građani Bugarske i Slovačke.

poslovni-global.ba

 

Odgovori