Cijena bakra rekordna, viša od 11.000 dolara

Svijet vijesti

Cijena bakra porasla je na najvišu razinu ikad, prešavši brojku od 11.000 dolara, odnosno 10.120 eura po toni.

Terminski ugovori na Londonskoj burzi metala porasli su više od četiri posto u ranom trgovanju u ponedjeljak, pišu financije.hr.

Istovremeno je objavljeno kako BHP Group Ltd., australska megakompanija za rudarstvo, želi kupiti konkurenta Anglo American Plc kako bi proširila svoje rudnike bakra.

Oskudna opskrba bakrenom rudom potaknula je nagađanja o smanjenju proizvodnje u talionicama, dok je kratkotrajni pritisak na njujorškom tržištu ovog mjeseca pokrenuo globalnu navalu da se osigura metal.

Ulagači, trgovci i direktori godinama su upozoravali da se svijet suočava s kritičnim nedostatkom bakra usred rastuće potražnje u zelenim industrijama – od električnih vozila do infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Cijene su porasle za više od četvrtine od početka ove godine, predvodeći sveukupne dobitke za glavne industrijske metale.

Mnogi sudionici u toj trgovini upozorili su da su cijene bakra daleko od realnosti, posebno jer je potražnja i dalje relativno mlaka — osobito u Kini, gdje su razine zaliha i dalje visoke.

poslovni-global.ba

Odgovori