Cijene goriva u FBiH još padaju: Dizel 1,61 KM

BiH vijesti

Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine primilo je tridesetak zahtjeva za smanjenje cijene goriva za pet feninga, što znači da će najniža cijena dizela u Federaciji biti oko 1,61 KM.

Potvrdila je to za “Avazov” portal Lela Glibo šefica Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u ovom ministarstvu te dodala da je ovo neznatan broj crpki s obzirom da ih ima više od 600 u Federaciji, a prenosi vecernji.ba.

Prema njenim riječima pojeftinit će i dizel i gorivo, a još nemaju prosječnu cijenu jer nisu sve crpke poslale zahtjev.

– S obzirom na to da cijena barela nafte na svjetskom tržištu pada, logično je da i kod nas dolazi do promjene, ali još to nije masovno i još to nije veliko smanjenje cijena. Primjera radi, u studenom prošle godine, cijena dizela bila je 1,86 KM, u prosincu 1,76, dok je sad u siječnju 1,66 KM, što znači da se za dva – tri mjeseca cijena smanjila za 20 feninga – kazali su iz Odsjeka za cijene pri Sektoru za cijene i analizu tržišta Ministarstva.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu, kako je javio Blooomberg, iznosila je 31,52 dolara, što izaziva paniku širom svijeta. Mnogi najavljuju veću krizu od one koja nas je pogodila 2008.

Barel nafte dostigao je najnižu cijenu u proteklih 11, možda čak i 15 godina, kazao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata FBiH, što će, kako je kazao, rezultirati i padom cijena goriva narednih dana.

– Šta će dalje biti, to ostaje da se vidi. Cijena svakako može ići i još dolje, ali to se nikad ne zna. Jedno je sigurno, a to je da je ovaj pad plod geopolitičkih, a ne tržišnih okolnosti – poručio je Bošković.

poslovni-global.ba

Odgovori