CILJ EU Registracija tvrtke za tri dana, troškovi do 100 eura

Svijet vijesti

Cilj Europske unije je da registracija tvrtke ne traje dulje od tri dana, a da troškovi ne premaše 100 eura.

U Estoniji se poduzeće može registrirati putem interneta. U Hrvatskoj je znatno drugačija situacija, od ideje za tvrtku do realizacije zna proći i dvije godine, a za registraciju i rješavanje papira mjesec i pol.

U Estoniji se tvrtka može registrirati do kraja dana, ali praksa je pokazala da takvu brzu registraciju na daljinu vole posebno oni koji preko fiktivnih tvrtki žele oprati novac ili oni koji su ukrali nečiji identitet. Zato s uvođenjem registracije poduzeća na daljinu treba postupati oprezno.

Kada se zemlje poput Estonije, u kojoj postoji takva online registracija, usporede s Belgijom, vidi se da je za registraciju tvrtke u Belgiji potrebno pola dana više. Međutim, mogućnost kontrole svakako je veća u Belgiji, nego u Estoniji, kazao je Daniel Sedar iz Međunarodne unije latinskog notarijata.

Tvrtke se mogu registrirati uz pomoć javnih bilježnika ili posredničkih tijela. Takvi sustavi, pokazalo se, omogućuju bolju kontrolu nego u slučaju registracije na daljinu. Naravno da se otvara put za razne kriminalne radnje, za eventualne buduće sporove, za moguću krađu identiteta i nemogućnost sprečavanja pranja novca i financiranje terorizma, tvrdi Lucija Popov iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Poduzetnicima je najvažnije da procedura bude brza i jasna.

poslovni-global.ba

Odgovori