Čitluk: Mostarskom Cernu status naseljenog mjesta

BiH vijesti

Vlada Federacije BiH nedavno je utvrdila je Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, čime je na popis naseljenih mjesta u općini Čitluk dodano Mostarsko Cerno. Istodobno, Mostarsko Cerno je, na ovaj način, izdvojeno iz naseljenog mjesta Služanj. Općinsko vijeće Čitluka će, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, s njegovim odredbama usuglasiti svoje propise o nazivima i granicama naseljenih mjesta.

Inicijativa za utvrđivanje novog naseljenog mjesta i za njegovo izdvajanje iz Služnja, pokrenuta je zbog negodovanja žitelja Mostarskog Cerna nakon stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama 2012. godine. Naime, žitelji iz ovog naselja su, do stupanja na snagu Zakona, mogli upisivati činjenice prema svojoj volji, tako što su u matične knjige, koje su do tada vođene, upisivali nazive Mostarsko Cerno, Cerno ili Služanj.

U obrazloženju inicijative je navedeno i da je ovaj dio naseljenog mjesta Služanj imao svoju mjesnu zajednicu, te da postoji i prirodna granica između njih – navedeno je u priopćenju objavljenom na portalu Brotnjo.info.

poslovni-global (Foto: Zoran Ćubela)

Odgovori