‘CRNI REKORD’ Radnicima u FBiH neuvezano 750.000 godina radnog staža

BiH vijesti

Prema Akcijskm planu FBiH za realizaciju Reformske agende za razdoblje od 2015. do 2018. godine, zakon o uvezivanju radnog staža trebao je biti usvojen lani u listopadu, a stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, prenosi N1.

Zaključno sa 2014. godinom, u Federaciji BiH /FBiH/ radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, podaci su Sindikata, dok su procjene vlasti da je riječ o duplo manjem vremenskom razdoblju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da su za uvezivanje staža, ako se doprinosi budu uplaćivali na zakonom zajamčeni minimalac, potrebna 452 milijuna KM, piše današnje Oslobođenje.

Za sada je taj zakon i dalje u prednacrtu, a još nije poznat podatak koliko ljudi u FBiH i za koliko vremena nema uvezan radni staž.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je da je prije bilo kakvog definiranja zakona potrebno imati principe na koji način i kome uvezivati radni staž.

On je dodao da je banalna situacija da vlasti krše zakone iako su one te koje treba da ih sprovode.

“Najgore je što nitko nema odgovornost, neuplaćivanje doprinosa je kazneno djelo, a nitko ne pokreće to pitanje”, upozorio je Čengić.

poslovni-global.ba

Odgovori