CRNI TREND Sve više nezaposlenih i u Francuskoj

Svijet vijesti

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasla je za 0,1 procentni bod na 9,7 posto u trećem tromjesečju, nakon znatnog pada sredinom godine, priopćio je danas Ured za statistiku, INSEE.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, stopa nezaposlenosti je manja za 0,4 procentna boda, navodi INSEE u priopćenju, dodajući da je u kontinentalnom dijelu Francuske bilo 2,8 milijuna nezaposlenih u razdoblju od srpnja do kraja rujnaa ove godine, prenosi agencija AFP.

Na razini cijele Francuske, uključujući i njezine strane stanovnike, nezaposlenost u trećem kvartalu je iznosila 10 posto, prenosi Tanjug.

Najnoviji službeni podaci o nezaposlenosti su posljednji uoči očekivane objave predsjednika Francoisa Orlanda hoće li se kandidirati za reizbor na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Kako navodi AFP, izuzetno nepopularan lider socijalista je osvojio predsjednički mandat na obećanjima da će “uvjerljivo” srezati nezaposlenost. Kada je stupio na dužnost u svibnju 2012. godine, nezaposlenost je iznosila 9,3 posto u kontinentalnoj Francuskoj i 9,7 posto na razini cijele zemlje. Očekuje se da će Orland objaviti svoju odluku o kandidaturi do 15. prosinca.

poslovni-global.ba

Odgovori