Danas je Međunarodni dan kave

vijesti Zanimljivosti

Međunarodni dan kave prvi put je službeno obilježen 1. listopada 2015. u Milanu tijekom EXPO-a 2015. koji je organizirala Međunarodna organizacija za kavu (ICO) kako bi proslavila njen put od farme do dobavljača kave.

Iako potječe iz Abesinije, područje današnje Etiopije, kultura ispijanja kave u potpunosti je zaživjela zapravo kada je uvedena u zapadni svijet i to od 17. stoljeća. Biljka, a i piće, dobili su naziv po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem je gorju i otkrivena biljka.

Biljka kave uzgaja se u više od 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim područjima Amerike, jugoistočnoj Aziji, Indiji i Africi.

Dvije najčešće uzgajane vrste kave su visoko cijenjena Arabica, a manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija Robusta.

U nedostatku dokaza o podrijetlu kave, postoji nekoliko legendi o njenom otkriću. Jedna od najpoznatijih govori o afričkom pastiru Kaldiju i njegovim veselim kozama. Legenda kaže da su koze počele živahno “plesati” nakon što su obrstile obližnji grm. U želji da otkrije o čemu se radi, Kaldi je ubrao i pojeo nekoliko bobica. Nije dugo trebalo da se osjeti snažnim i energičnim poput svojih koza. Pod dojmom novootkrivenog osjećaja Kaldi se s šačicomom bobica uputio u selo kako bi od vjerskog starješine doznao o čemu se radi. Ovaj je zanijekao njihovu moć, bacivši ih u vatru. Prostorijom se ubrzo proširio neobičan miris. Preostala zrna pomiješana su s vrućom vodom i prema legendi nastala je prva šalica kave.

Kava je mnogima omiljeno piće, a istraživanja su pokazala da je u normalnim količinama kava zdrava. Kava dokazano popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak. Istraživanja su pokazala da kava smanjuje rizik od ciroze jetre, a dokazano je i da ljudi koji piju tri ili četiri šalice kave dnevno imaju manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Kava pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su potvrdili i da kava može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, a posebno je zanimljivo da kava produljuje životni vijek zbog antioksidansa koji se nalaze u njoj.

poslovni-global.ba

Odgovori