DAVOS Svjetski gospodarski forum “Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno”

Svijet vijesti

Svjetska gospodarska i politička elita okupila se u Davosu, na tradicionalnom Svjetskom gospodarskom forumu. Ove godine, poseban je gost, prvi put u povijesti – iz Kine, i to prvi čovjek zemlje predsjednik Xi Jinping.

Teme foruma brojne i aktualne – izbor novog američkog predsjednika, Brexit, te naravno prijedlog Donalda Trumpa o izmjenama dosadašnje slobodne trgovine.

Svjetski gospodarski forum u Davosu će pokušati dati odgovore na jačanje populizma. Populistički otpor političkim elitama, migraciji i slobodnoj trgovini omogućili su Donaldu Trumpu pobjedu na predsjedničkim izborima 8. studenoga i odrazili su se i na ovogodišnji forum, koji je posvećen temi “Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno”.

U zadnjih 12 mjeseci, populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima, nego i u Velikoj Britaniji, gdje su kritičari EU-a na populističkoj platformi odnijeli pobjedu na referendumu 23. lipnja o izlasku iz EU-a.

Populistički pokreti jačaju i u drugim europskim zemljama. Svaki treći glasač u Austriji podržava krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPOe), a članovi protuuseljeničke Alternative za Njemačku (AfD) sada sjede u 10 od 16 pokrajinskih skupština u Njemačkoj.

O tome, kao i o poticanju gospodarskog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mjesta, razgovarat će gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1000 čelnika velikih kompanija.

poslovni-global.ba

Odgovori