DELHI Opasni smog smanjio vidljivost ispod 10 metara, grad postao “plinska komora”

Svijet vijesti

Drugi dan zaredom stanovnici savezne indijske države Delhi suočavaju se s izrazito zagađenim zrakom i savjetuje im se da ne izlaze vani, a ako moraju, da što manje udišu opasni smog. Osnovne škole su zatvorene.

Kako pišu tamošnji mediji, vidljivost je manja od 10 metara, a polutanti u zraku daleko su iznad normalnih. Najviše je čestica PM 2,5 i PM 10. Prema mjerenjima, koncentracija čestica PM 10 je 1.271 mikrogram po kubnom metru, a dozvoljena granica je 100 mikrograma. Razina čestica PM 2,5 porastao je skoro 12 puta iznad podnošljivog. Stoga se zrak smatra smrtonosnim ukoliko je osoba duže izložena.

Inače, PM čestice u zraku (eng. Particulate Matter) su kompleksna mješavina različitih kemijskih spojeva (nitrati, sulfati, organski kemijski spojevi, metali, sol) i čestica vode. Veličina čestica je izravno povezana za potencijalom čestica da naškodi zdravlju ljudi.

Čestice se mogu podijeliti na dvije kategorije (PM10 i PM2.5). PM10 čestice imaju promjer manji od 10.0 10-6 m, dok PM2.5 čestice imaju promjer manji od 2.5 10-6 m. Čestice većeg promjera su nazočne u blizini autocesta i većih gradilišta.

Tijekom šumskih požara se emitiraju čestice manjega promjera, no one se mogu i formirati kada plinovi emitirani iz termoelektrana, industrijskih postrojenja i osobnih vozila reagiraju u zraku.

Čestice čiji promjer je manji od 10.0 10-6 m mogu proći kroz dišni sustav ljudi, te ozbiljno naškoditi zdravlju ljudi (plućne bolesti; srčane bolesti).

Medicinski radnici u Delhiju proglasili su izvanredno stanje i mole vladu da zaustavi organiziranje sportskih aktivnosti na otvorenom i druge aktivnosti te vrste u školama zbog zaštite zdravlja djece.

Primarni faktor visoke koncentracije čestica je spaljivanje usjeva u susjednim državama Punjab i Haryana. Ministar Arvind Kejriwal u utorak je Delhi nazvao plinskom komorom i poručio da se mora naći rješenje za spaljivanje usjeva u susjednim saveznim državama.

Vlada je zatražila zaustavljanje ulaska kamiona u grad u slučaju da se kvalitet zraka još pogorša.

poslovni-global.ba

Odgovori