DISKRIMINACIJA ILI MJERE OPREZA Aviokompanija dobila pravo vagati debele putnike zajedno s prtljagom

Svijet vijesti

HAWAIIAN Airlines je, kako prenosi Mirror, dobio potvrdu od američkog ministarstva prometa da može izvagati putnike zajedno s njihovom prtljagom prije ukrcavanja.

Ranije ove godine Hawaiian Airlines je uveo ovu praksu, nakon čega su uslijedile pritužbe nekih putnika. No ministarstvo je odobrilo njihovu odluku. Umjesto da putnici sami biraju sjedalo, avioprijevoznik sada nakon njihovog vaganja sam raspoređuje mjesta u avionu, kako bi težina bila pravilno raspoređena. Na taj se način, kažu iz Hawaiiana, može učinkovitije spriječiti mogućnost rušenja aviona.

Jedan putnik, David Haleck, požalio se nakon što se morao izvagati: “Naravno da Hawaiian kaže da se radi o sigurnosnom problemu ali, znate, raspoređivanje težine…jesmo li onda letjeli nesigurno sve ove godine?”

Drugi su se požalili da se radi o rasnoj diskriminaciji jer se praksa odnosi samo na jedan let: Honolulu-Pago Pago. Na toj ruti lete pretežno Samoanci, koji su jedan od statistički najdebljih naroda na svijetu.

Međutim, kako je glasnogovornik Hawaiiana objasnio za Independent, radilo se samo o šestomjesečnom istraživanju koje je nedavno završeno. S praksom vaganja putnika neće nastaviti. Međutim, ovo otvara prostor drugim avioprijevoznicima da uvedu sličnu praksu.

poslovni-global.ba

Odgovori