Dok tone domaće lubenice propadaju, kupuju se turska i albanska

BiH Poljoprivreda

Sezona lubenica je počela, a time i mnogi problemi za male poljoprivrednike. Ovogodišnji urod je dobar i kvaliteta odlična. Unatoč tome, hercegovačke lubenice ostaju trunuti na poljima i tržnicama, dok je albanska i grčka poljoprivreda u ekspanziji. Građani Bosne i Hercegovine sve više kupuju uvozne lubenice, dok domaće propadaju. Mate Grbavac, poljoprivredni proizvođač iz Šipovače kod Ljubuškog, koji uzgoji oko 200 tona lubenice, sarkastično nam je kazao kako su u BiH svakoj robi širom otvorena vrata.

“Lubenica je ove godine rodila, kvaliteta je dobra, no problem su cijena i plasman. Cijene su od 30 do 40 pfeninga po kilogramu. Plasman je loš, Čapljina nam je jedino tržište. U BiH se uvozi sa svih strana, iz Grčke, Albanije, Turske, Italije, Makedonije, Crne Gore. Kupci uzimaju jeftiniju, stranu robu bez obzira na kvalitetu”, rekao je Grbavac za Našu TV.

Velike količine grčkih i albanskih lubenica, koje zbog klimatskih uvjeta dospijevaju vrlo rano, preplave domaće tržište već sredinom svibnja, dok domaći proizvođači berbu počinju u srpnju. Takvo stanje obara cijenu lubenice koja je nekada bila oslonac rentabilnog poslovanja, prenosi Brotnjo.info.

“Kraljica slasti” nije jedina kultura koja ima problem s plasmanom na tržište. Gajbe pokrivenog krumpira na oranicama Hercegovine čekaju kupce. Jedina želja ovih poljoprivrednika je da se uvedu sezonske zaštitne mjere i spasi domaća proizvodnja.

poslovni-global.ba

Odgovori