Dolar ojačao u odnosu na košaricu valuta, euro oslabio

Svijet vijesti

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara porasla jer je inflacija u SAD-u još uvijek visoka pa se očekuje da će američki Fed dizati kamatne stope dulje nego što se prvotno procjenjivalo. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američkog dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,5 posto, na 106,65 bodova. Istodobno je dolar prema europskoj valuti ojačao za 0,7 posto, pa je cijena eura pala na 1,0510 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 149,55 jena. Početkom tjedna dolar je bio pod pritiskom jer je nekoliko dužnosnika američke središnje banke izjavilo da ključne kamatne stope možda neće trebati dodatno povećavati. No, u drugoj polovici tjedna dolar se oporavio jer se pokazalo da je inflacija u SAD-u još uvijek visoka. Potrošačke cijene u rujnu su porasle za 0,4 posto na mjesečnoj i 3,7 posto na godišnjoj razini, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna inflacija, bez cijena hrane i energenata, očekivano je porasla 0,3 posto na mjesečnoj i 4,1 posto na godišnjoj razini. To je još uvijek znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto, pa se ponovno počelo nagađati o dodatnom povećanju kamata Feda.

Tim više što su i novi podaci pokazali da su proizvođačke cijene u rujnu porasle iznad očekivanja. Čak i ako Fed ponovno ne podigne kamatne stope, one će ostati na povišenim razinama još dulje razdoblje zbog sporog popuštanja inflacije, kažu analitičari.

Zbog toga su krajem tjedna ponovno porasli prinosi na državne obveznice, što je poduprlo jačanje dolara. O tome kako će se kretati vrijednost dolara u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute i dalje će ovisiti špekulacije s kamatama, ali i novi ekonomski pokazatelji.

poslovni-global.ba

Odgovori