Dolazak ogromnih količina ukrajinskog šećera u EU nužno će utjecati na njegovu cijenu

Svijet vijesti

Europska komisija treba tražiti od Ukrajinu da uvede kvote za izvoz šećera u EU kao i da izvozi šećer domaće proizvodnje, uz poštivanje ekoloških propisa EU-a, poručuje udruga proizvođača CEFS.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udeseterostručio, premašivši prošle sezone 400 tisuća metričkih tona.

Nastavio je rasti na početku tekuće sezone i ukrajinski proizvođači procjenjuju da bi mogao dosegnuti 650 tisuća tona u 2023/2024. i premašiti milijun u sezoni 2024/2025. Proizvodnja u Ukrajini raste budući da je šećer danas postiže više cijene nego žitarice i uljarice.

Cijene su u međuvremenu pale nakon što je Indija objavila da će šećerane uputiti da se umjesto na etanol fokusiraju na proizvodnju šećera.

Pristizanje ogromnih količina ukrajinskog šećera u EU i nereguliranje uvoza iz Ukrajine nužno će utjecati na cijene šećera.

Pad cijena brine uzgajivače šećerne repe u EU kojima su nakon nekoliko teških godina ponovno porasli prihodi i šećerane kojima su visoke cijene donijele rekordnu dobit.

Cijene su na fizičkom tržištu već počele padati zbog ukrajinskog uvoza, s rekordnih oko 1.000 eura po toni na oko 800 eura, međutim na svjetskim tržištima i dalje rastu.

poslovni-global.ba

Odgovori