Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao do Istanbula

Svijet vijesti

Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao je u tursku luku Istanbul iz Crnog mora, pokazuju podaci portala za praćenje pomorskog prometa, unatoč prijetnjama Moskve da će napasti brodove koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Ukrajine.

Brod Aroyat za rasute terete isplovio je u petak iz luke Čornomorsk blizu Odese i drugi je brod koji prolazi “humanitarnim koridorom” koji je Kijev uspostavio uz svoju zapadnu obalu Crnog mora kako bi izbjegao rusku blokadu.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice i u četvrtak je bez poteškoća stigao u Istanbul.

Podaci mrežnih stranica Marine Traffic i Vessel Finder pokazali su da je kargo Aroyat natovaren sa 17.600 tona ukrajinskog žita namijenjenih Egiptu u nedjelju ujutro izlazio iz Bospora u Mramornom moru.

Moskva se u srpnju povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u srpnju 2022., kojim su dvije susjedne zemlje uz posredništvo UN-a i Turske dogovorile izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda Ukrajine preko Crnog mora.

Taj sporazum omogućio je izvoz gotovo 33 milijuna tona žita u godinu dana.

poslovni-global.ba

Odgovori