Društvene mreže u 2016. će predvoditi video i Facebook

Tech vijesti

Glavni trendovi na društvenim mrežama u ovoj godini su kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja te daljnji rast video sadržaja i korištenja Facebooka, pokazuje istraživanje globalne agencija za odnose s javnošću Ketchum.

To istraživanje pokazalo je da većina društvenih mreža najviše novosti uvodi za mobilne platforme, s obzirom da ljudi u prosjeku dnevno pogledaju u svoj mobilni telefon i po 50 puta.

Kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja u ovoj će godini biti vrlo bitna za uspjeh na društvenim mrežama, kažu u Ketchumu, objašnjavajući da prosječna osoba provede oko deset sati dnevno konzumirajući razne vrste medija i za to je vrijeme izložena prema više od 5.000 marketinških poruka. Korisnici primjećuju otprilike tek jednu četvrtinu tih poruka, dok se za samo 3 posto može reći da imaju bilo kakav učinak.

Internetski prostor zakrčen je sadržajem, a korisnici većinom ipak čvrsto kontroliraju s kojim će sadržajem doći u dodir te bi zato kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja mogla biti dobitna, jer plaćeni sadržaj funkcionira najbolje kada je priča tematski i kontekstualno relevantna”, poručuju iz Ketchuma.

S obzirom na ogroman i stalan porast video sadržaja na internetu i društvenim mrežama, ove se godine očekuje nastavak toga trenda, tim više što je video sadržaj raznih brendova već povećan za sto posto u odnosu na godinu prije, a angažman korisnika s videima povećao se za čak 163 posto, navodi Ketchum.

Unatoč rastu broja društvenih mreža i njihovih korisnika i dalje je jedna od najkorištenijih društvenih mreža Facebook, s više od milijardu aktivnih korisnika dnevno. Ta mreža također nastavlja ulagati i u razvoj, pogotovo u vizualne sadržaje.

Vodeću poziciju u razvoju ponude za mobilne platforme Facebook je potvrdio i nedavnom objavom suradnje s korejskim Samsungom u području virtualne stvarnosti (virtual reality – VR) čija je era, kako kažu stručnjaci, službeno počela nastupom vlasnika Fecebooka Marca Zuckerberga na predstavljanju novih Samsungovih pametnih telefona na Mobile World Congressu 2016. u Barceloni kada su predstavljene nove VR naočale i kamere koje korisnicima osim druge virtualne stvarnosti donose i bezbrojne aplikacije.

 

poslovni-global.ba

Odgovori