Dugovi privremeno prekidaju emitiranje programa BHRT-a

BiH vijesti

Upravni odbor Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) danas je donio odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa.

Ova odluke izravna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 milijuna KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna, i Radio- televizije Republike Srpske 8,8 milijuna KM.

Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i financiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30.lipnja, kada istječe dosadašnji model naplate RTV takse.

Ova odluka imat će posljedice na funkcioniranje cjelokupnog sustava javnog emitiranja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najuže surađuje s poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju. O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT bit će obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne poduzme, postati jedina europska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT će predsjedavati Sanja Latinović iz Banje Luke.

poslovni-global.ba

Odgovori