Dvostruko više fosilnih goriva 2030. nego što dopušta granica zagrijavanja od 1,5°C

Svijet vijesti

Globalna proizvodnja fosilnih goriva 2030. više će nego udvostručiti razinu koja se smatra u skladu s ciljevima postavljenim Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015., priopćili su Ujedinjeni narodi.

Izvješće Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), koje procjenjuje jaz u smanjenju proizvodnje fosilnih goriva i potrebnih standarda za postizanje klimatskih ciljeva, dolazi uoči svjetskog klimatskog sastanka COP 28 koji počinje 30. studenog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

“Postupno ukidanje fosilnih goriva jedno je od ključnih pitanja o kojima će se pregovarati na COP 28”, rekla je Ploy Achakulwisut, znanstvenica na Institutu za okoliš u Stockholmu (SEI), koji je ujedno i glavni autor izvješća.

Istaknula je kako je potrebno da se zemlje obvežu na postupno ukidanje svih fosilnih goriva kako bi se ispunile proklamirane namjere.

“Vlade doslovno udvostručuju proizvodnju fosilnih goriva, to predstavlja dvostruku nevolju za ljude i planet”, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres. “Ne možemo se pozabaviti klimatskom katastrofom bez rješavanja njezinog temeljnog uzroka: ovisnosti o fosilnim gorivima. COP28 mora poslati jasan signal da je doba fosilnih goriva prošlo, da je njegov kraj neizbježan. Potrebne su nam vjerodostojne obveze za povećanje obnovljivih izvora energije, postupno ukidanje fosilnih goriva i povećanje energetske učinkovitosti, istovremeno osiguravajući pravednu i ravnopravnu tranziciju.”

Srpanj 2023. bio je najtopliji mjesec ikada zabilježen, a najvjerojatnije i najtopliji u posljednjih 120.000 godina, tvrde znanstvenici. Diljem svijeta smrtonosni toplinski valovi, suše, šumski požari, oluje i poplave koštaju života i sredstava za život, jasno pokazujući da su klimatske promjene koje uzrokuje čovjek ovdje. Globalne emisije ugljičnog dioksida — od kojih gotovo 90 posto dolazi iz fosilnih goriva — porasle su na rekordne razine u razdoblju 2021.–2022. 

Prema Pariškom paktu, države su se obvezale ograničiti dugoročno povećanje prosječne temperature na manje od dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine i pokušati ga spustiti na 1,5 stupanj.

Dok znanstvenici kažu da se upotreba fosilnih goriva mora smanjiti kako bi se ispunili ciljevi, zemlje nisu uspjele postići nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima za postupno ukidanje ugljena, plina ili nafte.

Izvješće je analiziralo 20 velikih proizvođača fosilnih goriva i otkrilo da planiraju proizvesti ukupno oko 110 posto više fosilnih goriva 2030. nego što bi bilo u skladu s ograničenjem zagrijavanja na 1,5 stupnjeva i 69 posto više nego što je u skladu s razinom od dva stupnja.

Izvješće o jazu u proizvodnji za 2023. pruža nove proširene profile zemalja za 20 glavnih zemalja proizvođača fosilnih goriva: Australija, Brazil, Kanada, Kina, Kolumbija, Njemačka, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kuvajt, Meksiko, Nigerija, Norveška, Katar, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjene Američke Države. Ovi profili pokazuju da većina tih vlada nastavlja pružati značajnu politiku i financijsku potporu proizvodnji fosilnih goriva.

Nijedna od 20 zemalja nije se obvezala smanjiti proizvodnju ugljena, nafte i plina u skladu s ograničenjem zagrijavanja na 1,5 stupnjeva, stoji u izvješću.

Rečeno je da se 17 zemalja obvezalo postići nultu emisiju zagrijavanja, ali većina nastavlja promicati, subvencionirati, podržavati i planirati proširiti proizvodnju fosilnih goriva.

poslovni-global.ba

Odgovori