E-GRUNT Završena digitalizacija zemljišnih knjiga u FBiH

BiH vijesti

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović, nakon sjednice Vlade FBiH, naglasio je značaj Projekta „Registracija nekretnina” čiji je temeljni cilj usuglašavanje podataka o nekretninama u urbanim sredinama Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Vlade, prihvaćen je deseti tromjesečni izvještaj o provedbi tog projekta za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016. godine te je dopušteno korištenje sredstava s posebnog transakcijskog računa za financiranje predviđenih aktivnosti.

Projekt registracije nekretnina financiran je kreditnim novcem Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za Federaciju BiH iznosi 17,4 milijuna dolara.

U okviru projekta su osigurani održavanje i korisnička podrška korisnicima softvera „e-Grunt” koji se koristi u svim zemljišnoknjižnim uredima i odjeljenjima u FBiH, formirana je središnja baza zemljišnoknjižnih podataka FBiH s dnevnim ažuriranjem promjena iz zemljišnoknjižnih ureda i stvorene pretpostavke za internet prezentaciju podataka zemljišne knjige.

Zahvaljujući ponajprije ovom projektu, svi katastarski podaci su u jedinstvenoj bazi podataka katastra nekretnina, a 64,3 posto parcela u digitalnom obliku.

U cijelosti je završena digitalizacija zemljišnoknjižnih uložaka, tako da je zemljišna knjiga u FBiH potpuno digitalizirana, naglasio je Obradović.

Od ukupnog broja fizičkih osoba upisanih u zemljišnu knjigu, 37,8 posto su žene a 62,2 posto muškarci, jedan je od podataka koje je naveo.

Obradović podsjeća da će društvo u cjelini imati koristi od poboljšanog sustava registracije nekretnina, podržanim ažurnim i lako dostupnim podacima o nekretninama i transakcija s nekretninama, što će dovesti do većeg stupnja ekonomskog razvoja.

Ključne aktivnosti na usuglašavanju podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra se trenutno provode u gradovima: Bihać, Mostar, Tuzla i Zenica te općinama Tešanj, Posušje, Gračanica, Goražde, Bugojno, Gradačac, Tomislavgrad, Cazin, Velika Kladuša, Čapljina, Maglaj, Zavidovići, Kakanj, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Ilijaš, Živinice, Lukavac, Kalesija i Orašje.

U navedenim područjima, projektnim aktivnostima su obuhvaćene 52 katastarske općine s 200.000 parcela. Do kraja svibnja očekuje se potpisivanje ugovora za novih 35 katastarskih općina sa 110.000 parcela. Projektom će biti obuhvaćene 243 katastarske općine.

poslovni-global.ba

Odgovori