ECB Predstavljena nova novčanica od 50 eura

Svijet vijesti

Europska središnja banka (ECB) je predstavila novu novčanicu od 50 eura. Nova novčanica u opticaj će biti puštena 4. travnja 2017. godine. Ovo je četvrta po redu novčanica koja će biti izdana u novoj seriji. Prethodno je to ECB učinila sa novčanicama od 5, 10 i 20 eura.

“Uvođenjem nove novčanice od 50 eura naša valuta će biti još sigurnija”, rekao je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ECB-a.

Novčanica od 50 eura najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 % euronovčanica u optjecaju. Broj novčanica od 50 eura u optjecaju veći je od ukupnog broja novčanica od 5 €, 10 € i 20 € u optjecaju. Osim toga, broj novčanica od 50 eura u optjecaju gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena u optjecaju na kraju 2002., godine u kojoj su euronovčanice i eurokovanice prvi put puštene u optjecaj.

Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazat će se portret Europe, lika iz grčke mitologije, vidljiv na objema stranama novčanice. Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Na licu novčanice nalazi se “smaragdna brojka”, sjajna brojka koja, kada se novčanica nakreće, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Zahvaljujući tim zaštitnim obilježjima autentičnost nove novčanice od 50 € može se lako provjeriti.

Eurosustav je pokrenuo “Partnerski program” kao pomoć u pravodobnoj pripremi uređaja za obradu novčanica i uređaja za provjeru njihove autentičnosti za novu novčanicu od 50 € u cijelom europodručju.

Program pruža široku lepezu edukativnih alata i drugih sadržaja povezanih s novom novčanicom, a u njemu sudjeluje više od 500 sektorskih partnera iz cijele Europe.

Više od 50 sektorskih partnera potpisalo je 15. lipnja 2016. memorandum o razumijevanju povezan s prilagodbom opreme za novčanice novim novčanicama od 50 €, kojim su se obvezali zalagati za nesmetano uvođenje nove novčanice.

poslovni-global.ba

Odgovori