EK ukida uredbu o udruživanju brodara, inzistiraju na konkurenciji

Svijet vijesti

Europska komisija ukinula je u utorak odredbu koja je prijevoznicima dopuštala udruživanje u pružanju usluga pomorskog prijevoza tereta, zaključivši da više ne potiče konkurenciju.

Od 2009. godine prijevoznici su se mogli udruživati u konzorcije s udjelom u tržištu do 30 posto pod uvjetom da ne dogovaraju cijene i da ne dijele tržišta.

Pomorski prijevoz tereta zahtijeva značajna ulaganja i uslugu u pravilu pruža nekoliko kompanija udruženih u konzorcij, podsjetila je Komisija, dodavši da suradnja omogućuje ekonomičnije poslovanje i bolju upotrebu brodskog prostora.

Te prednosti mogu biti od koristi tvrtkama koje koriste usluge budući da osigurava bolju pokrivenost luka i kvalitetniji prijevoz pa je EK produljila izuzeće 2014. i 2020. godine.

Bruxelles je izvijestio da će uredba biti ukinuta u travnju iduće godine.

Izuzeće je produljeno 2014. i 2020., a u travnju 2024. bit će ukinuto, objavila je Komisija.

Uredba je obuhvaćala tek mali broj prijevoznika, skromno je smanjivala njihove troškove i nije značajno utjecala na njihove odluke o suradnji, istaknuo je Bruxelles.

Analiza je pokazala i da uredba manjim prijevoznicima više nije osiguravala uvjete za suradnju i za ponudu alternativnih usluga koje bi konkurirale velikim kompanijama, izvijestio je Bruxelles.

“Usluge transporta ključne su za europsku i za svjetsku trgovinu. Sektor je doživio značajne strukturne promjene, poput konsolidacije prijevoznika, globalnih saveza i vertikalne integracije, što je stvorilo nove prilike na tržištu”, naglasio je povjerenik Didier Reynders.

Prijevoznici mogu i dalje surađivati, ali moraju prethodno procijeniti je li njihova suradnja u skladu s propisima EU-a o zaštiti tržišne utakmice, priopćeno je iz Bruxellesa.

poslovni-global.ba

Odgovori