Ekološka bomba iz Brotnja prijeti dolini Neretve i cijelom Jadranu!

BiH vijesti

U Dobrom Selu u općini Čitluk za potrebe nekadašnje tvornice glinice u Mostaru napravljen je deponij gdje je odlagan nusprodukt u proizvodnji tzv. crveni mulj.

Prekid proizvodnje uslijed ratnih događanja i rušenje same tvornice doveli su i do devastacije samog deponija. Otuđena je ograda koja se nalazila okolo cijelog područja, a sanacija iako najavljivana nikada nije napravljena.

Bazen od 700 tisuća metara četvornih površine, gdje stoje stotine kubika crvenog mulja, nažalost danas je bez ikakve kontrole. Tvornica za koju je služio više ne postoji, a brigu o njemu više nitko ne vodi.

Iako je planirano da mulj cijelu godinu treba biti pod vodom, on to, nažalost, nije, pa vjetar raznosi čestice crvenoga praha po susjednim mjestima.

Sanacija koja se najavljuje godinama, nije na vidiku. U svemu je najveći problem novac. Državu Bosnu i Hercegovinu očito ne zanima ono što joj pripada. Da je to kojim slučajem PDV, već bi tu bili brojni ministri i izaslanstva Nažalost, to je samo deponij koji nikomu nije zanimljiv.

Ukoliko bi došlo do istjecanja crvenoga mulja u Neretvu, to bi bilo pogubno za biljni i životinjski svijet u rijeci. No, ne bi samo nastradalo područje uz samu rijeku, već i cijela Jadranska obala. Tada bi turizam od kojega živi dobar dio stanovništva, postao prošlost.

Možda je vrijeme da se ovim problemom netko pozabavi, jer kasnije bi moglo biti kasno. Ako ništa drugo, netko iz Hrvatske bi trebao pokrenuti cijelu priču oko sanacije jer ih se, itekako, tiče.

poslovni-global.ba / Tekst i foto: Brotnjo.info

Odgovori