ENERGETSKA UČINKOVITOST Za godinu dana škole i zdravstvene ustanove uštedjet će oko 750.000 KM

BiH vijesti

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, potpisali su danas u Mostaru Sporazum o razumijevanju u sklopu projekta „Energetska učinkovitost u BiH“.

– Potpisivanjem Sporazuma napravili smo ključni korak k obnovi i utopljavanju naših javnih objekata, i to škola: Srednje građevinske i IV. osnovne škole Mostar u Mostaru, O.Š. Fra Didaka Buntića u Čitluku, Srednje škole u Konjicu, Srednje škole u Čapljini, O.Š. Crnići, kao i Doma zdravlja u Jablanici. Ovim projektom planirana je promjena otvora, postavljanje termo-fasada, saniranje krovova i podova, te, po potrebi, izmjena sustava grijanja i rasvjete.

Vlada će, iako su objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, u ovoj i sljedećoj godini izdvojiti 9 milijuna KM koja će biti osigurana kreditom Svjetske banke po najpovoljnijim tržišnim uvjetima. Ovaj projekt, osim iznimnog značaja za ustanove koje će biti obnovljene, predstavlja odličnu prigodu za razvitak i angažiranje domaće građevinske operative – kazao je predsjednik Herceg.

– Projekt „Energetska učinkovitost u BiH“ najveći je projekt iz oblasti energetske učinkovitosti s ukupnom vrijednošću od oko 30 milijuna KM za Federaciju BiH. Projektom je predviđeno da Implementacijska jedinica projekta izvrši pripremne radnje i osigura obavljanje građevinskih radova na više od 50 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Analize i iskustva pokazali su da su ovakvi projekti više nego isplativi i da je razdoblje povrata investiranja uglavnom do 8 godina – istaknuo je ministar Martić.

Predsjednik Herceg i ministar Martić naglasili su kako će obavljanje građevinskih radova na objektima u HNŽ-u poboljšati uvjete boravka djece u školama i pacijenata u zdravstvenim ustanovama, doprinijeti uštedama u troškovima za energiju od oko 750.000 KM godišnje, zaštiti okoliša te vizualnom izgledu sredine u kojoj su smješteni, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

Odgovori