Energetska zajednica pokrenula proceduru za Albaniju, BiH i Ukrajinu zbog nerazdvajanja operatera distribucijskog sustava (ODS)

BiH vijesti

Tajništvo Energetske zajednice (EZ) pokrenulo je preliminarne procedure za rješavanje sporova s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Ukrajinom zbog neispunjavanja obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojim se trebalo zakonito i funkcionalno razdvojiti operatere distribucijskog sustava (ODS) za električnu energiju do 1. siječnja 2015. godine.

Tri zemlje nisu usvojila odredbe Direktive o električnoj energiji za pravno i funkcionalno razdvajanje ODS-a i u propisanom roku nisu u praksi provedene mjere za pravno i funkcionalno razdvajanje operatera distribucijskog sustava OshEE (Albanija), Elektroprivrede BiH Sarajevo, Elektroprivrede HZHB Mostar i Elektroprivredu Republike Srpske (BIH).

BiH nije uspjela prenijeti zahtjeve Direktive o električnoj energiji 2009/72 / EZ kojom se uspostavlja službenik za usklađenost i program u Federaciji BiH u skladu s rokovima od 1. siječnja 2015. godine predviđenom pravnom stečevinom; nije uspjela prenijeti Direktivu 2009/72 / EZ o pravnom i funkcionalnom razdvajanju DSO-a električne energije u Republici Srpskoj u skladu s istim rokom; te nije u propisanom roku usvojila nacionalne mjere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja Elektroprivede BiH Sarajevo, Elektropriveda HZHB Mostar i Elektropriveda Republike Srpske u praksi.

Zemlje će dobiti prigodu da odgovore na tvrdnje o kršenju zakona EZ-a, objavio je Balkan Green Energy News.

poslovni-global.ba

Odgovori