EU i Kanada otvorili put ukidanju carina potpisivanjem CETA-u

Svijet vijesti

Nakon sedam godina pregovora Kanada i Europska unija u Bruxellesu su potpisale CETA-u, sporazum o slobodnoj trgovini. Očekuje se da će izvoz Europske unije u Kanadu porasti za 24%, dok protivnici ovog tzv. malog TTIP-a smatraju da će sporazum sniziti standarde zaštite potrošača i okoliša.

Time se otvara put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini, ali do punog stupanja na snagu sporazum se mora ratificirati u svim članicama EU-a, što se može pokazati teškom preprekom.

Sporazum su u ime EU-a potpisali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker te slovački premijer Robert Fico, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava EU-om. S kanadske strane sporazum je potpisao premijer Justin Trudeau.

Nekoliko sati prije potpisivanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je samo prije nekoliko dana taj sporazum u javnosti već bio proglašen mrtvim, a danas imamo sporazum koji se može smatrati standardom za buduće trgovačke sporazume.

Današnje potpisivanje također je poruka onima koji su otpisali EU kao neučinkovitu, nesposobnu za sklapanje sporazuma i okrenutu prema sebi. EU ne okreće leđa svijetu, odlučan je više nego ikad surađivati sa svojim parnterima i braniti svoje vrijednosti te stvarati mogućnosti za svoje građane i poduzeća, rekao je Schulz.

Nakon dugih pregovora i blokade, valonski je parlament jučer dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum. Tako je jučer svih 28 članica Unije i službeno odobrilo sporazum koji će pola milijarde Europljana trgovački povezati s Kanadom.

To je vrlo važan ugovor s Kanadom, najbolji od osnivanja Europske unije, s mnogo višim razinama standarda regulacije. Zadovoljan sam da se nakon sporazuma u Belgiji moglo sklopiti konačni sporazum Europske unije u samo nekoliko sati, smatra ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio “zeleno svjetlo” parlamenta belgijske pokrajine Valonije. Valonski parlament u petak je konačno izglasao suglasnost, nakon čega je objavljeno da je svih 28 država članica odobrilo potpisivanje sporazuma s Kanadom.

Njegovim stupanjem na snagu više od 98 posto svih kanadskih i europskih tarifnih linija trebalo bi biti oslobođeno carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Procjenjuje se da će se izvoz iz EU-a u Kanadu povećati za 24 posto godišnje. Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjiti standardi zaštite potrošača i okoliša u EU-u.

popslovni-global.ba

Odgovori