EU najavljuje povećanje carina na kineska električna vozila za 20 posto

Svijet vijesti

Europska unija priprema se za značajnu promjenu na tržištu električnih automobila, najavljujući već ove jeseni povećanje carina na kineska vozila za čak 20 posto.

Ovaj potez dolazi kao posljedica odugovlačenja zaključaka stručnjaka EU koji su trebali procijeniti subvencije koje kineska vlada daje svojim proizvođačima električnih vozila namijenjenih europskom tržištu. Unatoč neizvjesnosti oko točnog vremena uvođenja novih carina, jasno je da će kineski automobili uskoro znatno poskupjeti za europske potrošače.

Kineska automobilska industrija doista očekuje povećanje uvoznih carina EU na automobile već ove godine, rekao je Aiden He, viši izvršni direktor državnog proizvođača automobila SAIC za Auto Motor and Sport.

Potkraj prošle godine EU je poslao izaslanstvo u Kinu da procijeni praksu subvencioniranja njihovih automobilskih divova kao što su Great Wall, SAIC, Geely i BYD. Iako zaključci ove studije još nisu u potpunosti objavljeni, već se naslućuje njihov negativan ishod za kineske proizvođače EV-a koji su do sada imali povlašteni položaj na tržištu.

Dok kineska vozila trenutno podliježu europskoj carini od deset posto, europska vozila se suočavaju s višom carinom od 18 posto kada se izvoze u Kinu. Ova neravnoteža također je potaknula EU da razmotri podizanje carina na kineska vozila na 20 posto, što bi neutraliziralo prednost koju kineski proizvođači uživaju zahvaljujući domaćim subvencijama.

Cijene popularnih modela poput BYD Dolphina do kraja godine mogle bi skočiti sa sadašnjih 38.000 eura na više od 42.000 eura, što bi značajno smanjilo cjenovnu prednost kineskih automobila.

poslovni-global.ba

Odgovori