EUROPA OPTIMISTIČNA Čak 600 milijuna eura osigurano za infrastrukturne projekte u BiH

BiH vijesti

Komesarka za promet Europske komisije Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministrom prometa i veza BiH Ismirom Juskom, da je optimistična kada je riječ o budućnosti BiH u ovoj oblasti, javlja Radiosarajevo.ba.

– Vi ste jedan od najznačajnijih prometnih čvorova u regiji i pokušajte iskoristiti takvu poziciju. S njime neizbježno ide ekonomski rast, povezivanje s regijom, a u konačnici, promet je taj koji povezuje ljude – poručila je komesarka Bulc.

Ministar Jusko naglasio je kako je EU osigurao 2,3 milijarde KM za izgradnju prometne infrastrukture na koridoru “Vc”, od čega je 600 milijuna eura već operativno, te kako je na entitetima da putem konkretnih infrastrukturnih projekta povuku ta sredstva.

I prema riječima komesarke Bulc, u ovom trenutku imaju više od 600 milijuna eura za ulaganja, koji su osigurani, odnosno izdvojeni za potrebe u BiH.

– Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim, sada su u tijeku i to zahvaljujući energiji, političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide mnogo šire, mnogo dalje od nekih uskih političkih ili nacionalnih interesa i da interese BiH stave kao jedan prioritet u svom djelovanju – istaknula je komesarka Bulc.

Zahvalila je ministru Juski na, kako je kazala, njegovoj iznimnoj predanosti na realiziranju projekata u BiH koji će osigurati povezivanje BiH na širem planu.

Navela je kako su se u protekle dvije godine fokusirali na dva osnovna rezultata – jedan je bilo usvajanje Prometne strategije, a drugo je bilo potpisivanje izuzetno važnog regionalnog dokumenta kojim je BiH postala dio Prometne zajednice.

– Značaj ova dva elementa ogleda se u tome što je njihovo realiziranje nama omogućilo da pokrenemo dalje, konkretnije aktivnosti, bilo da je riječ o pripremi samih projekata u smislu dokumentacije, sufinanciranja… – navela je komesarka Bulc.

S komesarkom Bulc razgovarao je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, a tema razgovora su bili prometni projekti značajni za razvitak BiH, kao i realiziranje reformskih mjera u oblasti prometa.

Zvizdić je istaknuo kako je BiH opredijeljena za povezivanje prometnom mrežom cjelokupne regije Zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regiji. Istaknuo je kako promet predstavlja jednu od najvažnijih oblasti suradnje Europske unije i Zapadnog Balkana i naglasio kako povezivanje ima velik značaj u jačanju stabilnosti i napretka regije.

Razgovarano je i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prijevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu. Govoreći o sigurnosti putnika na cestama i smanjenju broja poginulih i ozlijeđenih u prometnim nesrećama, Zvizdić je rekao da se već osjete pozitivni aspekti Zakona o sigurnosti prometa na putevima u BiH i da je u daljnjem unaprjeđenju toga segmenta neophodna stručna i tehnička pomoć.

Sastanku je nazočio i šef izaslanstva Europske unije u BiH, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćili su iz Vijeća ministara BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori