Europski čipovi: Ograničenja izvoza zbog nacionalne sigurnosti

Tech

U siječnju Europska komisija izložila je planove koji bi trebali poboljšati “ekonomsku sigurnost” i spriječiti neželjeni prijenos tehnologije konkurentima poput Kine.

EU bi trebao dobro razmisliti prije nego što postroži kontrolu izvoza čipova i opreme za njihovu proizvodnju, poručila je udruga industrije poluvodiča, upozorivši da bi takva mjera trebala biti rezervirana samo za slučajeve “istinske” zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

EU je ispravno ocijenio da treba analizirati rizik da se konkurenti domognu europskih tehnologija, ali najbolje je rješenje za zaštitu sigurnosti “u scenarijima geopolitičke krize” partnerstvo o slobodnoj trgovini, tvrdi udruga industrije poluvodiča.

Udruga predstavlja kompanije iz cijelog sektora poluvodiča, uključujući nizozemskog proizvođača opreme za proizvodnju poluvodiča ASML, njemačke i nizozemske proizvođače čipova Infineon i NXP i belgijske, njemačke i francuske istraživačke institute Imec, Frauenhofer i CEA Leti.

“Kako bismo zajamčili dugoročni uspjeh i prosperitet europske industrije poluvodiča, naše tvrtke moraju biti što slobodnije u odlukama o ulaganjima”, smatraju u SEMI Europe. “U protivnom, mogle bi izgubiti na agilnosti i relevatnosti”, objašnjavaju.

Planovi Komisije uključuju usklađivanje izvoznih ograničenja, strožu provjeru inozemnih ulaganja i analizu potencijalnih rizika u ulaganjima europskih tvrtki u inozemstvu.

SEMI Europe smatra da bi stroga provjera inozemnih ulaganja mogla obeshrabriti tvrtke i “potkopati potencijalni uspjeh europskog zakona o čipovima”. Komisija tim zakonom pokušava poduprijeti domaću industriju i parirati sličnim programima u Kini i SAD-u.

Washington nastoji omesti nastojanja Kine da razvije vlastitu industriju čipova i traži od europskih partnera da slijede njegov primjer. Nizozemska vlada već je domaćem proizvođaču ASML-u zabranila izvoz strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu.

“Kontrola izvoza trebala bi zapravo biti zadnja opcija, rezervirana za slučajeve u kojima se istinski strahuje za nacionalnu sigurnost”, smatraju u SEMI Europe.

poslovni-global.ba

Odgovori