Facebook: Tužbe zbog ‘napuhanih’ cijena dionica

Svijet vijesti

Sudac američkog okružnog suda potvrdio je dvije tužbe dioničara u kojima se društvenu mrežu Facebook optužuje da je prikrivala zabrinutosti vezane uz projekcije njihova rasta uoči inicijalne ponude dionica (IPO) u svibnju 2012. godine, prenosi 24sata.hr.

Sudac američkog okružnog suda na Manhattanu Rober Sweet ustvrdio je da mali i institucionalni ulagači, koji tvrde da su na gubitku od kupnje dionica Facebooka po ‘napuhanim’ cijenama vezano za 16 milijardi dolara vrijedan IPO tog američkog diva, mogu podnijeti skupne tužbe.

Sudska odluka donijeta je 11. prosinca i bila je pod oznakom tajnosti koju je ‘skinuo’ sudac Sweet te je objavio 29. prosinca.

Među tuženicima su izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, glavna poslovna direktorica Sheryl Sandberg i ostali dužnosnici kompanije.

Facebook se žali na navedene optužbe, uz obrazloženje da nisu utemeljene i da su u sukobu s presedanima.

Dioničari optužuju Facebook za ‘fabriciranje’ internih projekcija uoči IPO-a o tome kako bi rast u segmentu mobilnih uređaja, u kojem obično ostvaruju male prihode od oglašavanja, mogao naštetiti njihovih izgledima, premda su tiho upozorili organizatore izdanja da smanje svoje procjene.

Na prvom izlasku na tržište 18. svibnja 2012. godine Facebookove dionice ponuđene su po cijeni od 38 dolara. Početkom rujna te iste godine cijena im je potonula na 17,55 dolara i zadržala se ispod cijene ponuđene na IPO-u više od godinu dana.

S vremenom su se cijene njegovih dionica oporavile i u utorak su na zatvaranju tržišta Nasdaq bile u plusu 1,33 dolara, dosegnuvši 107,26 dolara, čime je tržišna kapitalizacija Facebooka dosegnula oko 303 milijardi dolara, pokazuju podaci Reutersa, a prenosi 24sata.hr.

poslovni-global.ba

 

Odgovori