Federalni ministar Zukić potpisao ugovore o poticajima za poduzetničke zone

BiH vijesti

Sredstva, u iznosu od 1.400.000 KM, osigurale su Vlada Federacije BiH i Europska unija. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo je 1.000.000 KM, putem Projekta lokalnog integriranog razvoja (ILDP) kojega provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH 400.000 KM, dok sufinanciranje jedinica lokalne samouprave iznosi oko 501.000 KM.

Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je pristiglo 30 aplikacija, odabrano je 10 projekata iz općina Orašje – “Razvoj napredne poslovne infrastrukture u PZ Dusine Orašje”, Zavidovića – “Izgradnja poduzetničke zone ekonomija – Batvice”, Tešnja – “Izgradnja javne rasvjete uz lokalnu cestu Tešanj – Tešanjka kroz industrijsku zonu Bukva”, Gračanice – “Sanacija ulice Šenik (II faza) u radnoj zoni Gračanica” te Novog Travnika – “Razvoj infrastrukture u industrijsko – uslužnoj zoni Neobarje Novi Travnik”.

Sredstva su dodijeljena i za projekt općine Vitez – “Izgradnja putne infrastrukture u PZ Počulica – Šljivčica”, općine Stolac – “Izgradnja komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Hodovo”, Jablanice – “Industrijska zona Šljunkara”, Kiseljaka – “Izgradnja putne infrastrukture u PZ Dugo polje” te općine Kreševo – “Izgradnja infrastrukture u PZ Resnik”.

– Razvoj poduzetničkih zona jako je važan jer je poduzetnička infrastruktura jedna od generatora razvoja i mogućnost za otvaranja novih radnih mjesta, ali i način za stvaranje novih vrijednosti koje će u budućnosti doprinijeti boljem i uspješnijem razvoju Federacije BiH – izjavio je federalni ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.
Istaknuo je kako su sredstva izdvojena za ovaj projekt poprilično značajna, izrazivši želju da u narednim godinama budu mnogo veća kako bi u ovom procesu i broj sudionika bio veći.

Na pitanje kako poduzetnicima olakšati registriranje firme, ministar Zukić je kazao kako su u tijeku određeni reformski propisi koji bi trebali kroz narednih 12 do 18 mjeseci olakšati proces registriranja i ostalih postupaka za početak biznisa i da registracija ne bi trebala trajati više od sedam dana.

– U Federaciji BiH je izražen problem procesa registriranja pa i samog poslovanja i dosta je komplikovaniji nego u okruženju. U tijeku su određeni reformski propisi koji bi poduzetnicima trebali olakšati taj proces – kazao je ministar Zukić.

Predstavnik UNDP-a Aldin Međedović kazao je kako ova grant shema ima za cilj jačanje i kreiranje poduzetničkih zona u Federaciji BiH te da su ove aktivnosti dio kontinuiranih napora i zalaganja UNDP-a u BiH s ciljem stimuliranja ekonomskog rasta i zapošljavanja, a sve u sklopu snažnijeg lokalnog ekonomskog razvoja.

Čestitao je izabranim općinama na projektima te zahvalio resornom ministarstvu i ministru Zukiću na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji kazavši da će se sa ovakvim aktivnostima nastaviti i u budućnostu u općem interesu.

Načelnik Kreševa Radoje Vidović i načelnik Tešnja Suad Husković izrazili su zadovoljstvo što su se njihove općine našle među deset odabranih projekata te zahvalili ovom ministarstvu što je prepoznalo napore lokalnih zajednica da poboljšaju uvjete poslovanja u svojim sredinama.
Istaknuli su kako je ulaganje u poslovne zone jedan od osnovnih uvjeta za napredovanje gospodarstva lokalnih zajednica i Federacije.

Po završetku realiziranja, ovi projekti trebali bi rezultirati kreiranjem 200 novih radnih mjesta, ulaskom 25 novih gospodarskih subjekata u spomenute zone, unaprijeđenim uvjetima za nove investicije kao i proširenjem usluga podrške razvoju poduzetništva unutar poduzetničkih zona.

poslovni-global.ba / Vlada FBiH

Odgovori