FEDERALNI PLAN Zaduženje od 400 milijuna KM u ovoj godini, i to putem – burze

BiH vijesti

U 2016. godini Federacija BiH se planira zadužiti 400 milijuna KM kroz emisiju vrijednosnih papira na Sarajevskoj burzi. Ovi podaci izneseni u dokumentu Federalnog ministarstva financija ukazuju na to da će najveći obujam zaduženja biti u drugom kvartalu ove godine kada se očekuje emisija trezorskih zapisa i obveznica u vrijednosti od 160 milijuna KM, piše Faktor.

U prvom kvartalu 2016. planirano zaduženje iznosi 60 milijuna KM, u trećem kvartalu 2016. planirana emisija je 80 milijuna KM, a u zadnjem kvartalu 100 milijuna KM.

Kompletno zaduženje kroz trezorske zapise bi trebalo biti isplaćeno do studenog 2017. godine, s tim da bi se planirano zaduženje od 40 milijuna KM na ime obveznica trebalo vratiti 25. svibnja 2021. godine.

Stručnjaci ističu da su ove metode zaduživanja ponekad nužne, ali da nije dobro pretjerivati. Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azra Zaimović objasnila je za Faktor da su trezorski zapisi, za razliku od obveznica, vrijednosni papiri s kratkim rokom dospijeća, odnosno do maksimalno godinu.

– Kada vam nedostaje novca u kućnom proračunu, vi možete na debitnoj kartici “otići u crveno“. Tako i država, putem trezorskih zapisa, kratkoročno se zaduži radi pokrića određenog manjka u proračunu. Entitetska vlada je ta koja odlučuje o zaduženju putem burze – pojašanjava.

Prema njezinim riječima, obveznice su dugoročno sredstvo i veoma dobar instrument financiranja dugoročnih kapitalnih investicija.

– Ukoliko želite napraviti sportsku dvoranu, bazen, graditi autoceste, tunele, mostove, za ovo se trebaju izdavati obveznice s dužim rokom dospijeća. Javnom sektoru, koji je investitor, ovo omogućuje lakšu realizaciju cjelokupnog projekta pribavljanjem novca na ovaj način – dodaje Zaimović.

Obveznice i trezorske zapise većinom kupuju financijske institucije, banke i osiguravajuća društva. Prinosima od obveznica, banke pokrivaju svoje troškove ili isplaćuju kamate onima koji drže novac u bankama.

– Ovdje dolazimo do apsurdne situacije u kojoj banke na bazi depozita građana financiraju proračunski minus kupnjom obveznica ili trezorskih zapisa – pojašnjava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Inače, do sada je emisiju vrijednosnih papira u ime Vlade FBiH na Sarajevskoj burzi vršila brokerska kuća SEE Investment Solutions iz Sarajeva. Iz ove kompanije su kazali da je, naprimjer, u studenom  2015. prosječna kamatna stopa prispijeća na trezorske zapise FBiH iznosila tek 0,32 posto.

poslovni-global.ba / faktor.ba

 

Odgovori