Francuska vojska želi novu hrvatsku jurišnu pušku

Svijet

Nova hrvatska jurišna puška VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkta, izazvala je veliko zanimanje u Parizu na “Milipolu”, sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme.

Za nju je veliko zanimanje pokazala i francuska policija. Francuzi su i prije, početkom 2015., počeli proučavati tu pušku, da bi je uvrstili u uži krug onih koje dolaze u obzir za izbor nove jurišne puške francuske vojske, piše vecernji.hr.

Testiranja prije lipnja suzila su izbor na 5 kandidata, a od lipnja počinje opsežno testiranje svakog finalista. Stručni mediji navode da su u igri favorizirani belgijski FN Herstal FN SCAR-L, njemački Heckler & Koch HK416A5, talijanska Beretta ARX160, švicarski SIG sa Type 550, te hrvatska puška VHS-2 HS Produkta.

Do lipnja 2016. trebao bi biti odabran pobjednik tendera, a znalci kažu da su neki od pet velikih i odustali. – Mi nismo, spremni smo za završni krug, pregovore o cijeni – kaže direktor HS Produkta Željko Pavlin.

U HS-u znaju, ako do tada ostanu u igri, onda su u finalu. Puška VHS-2 je u Parizu pobudila zanimanje i francuske policije, koja je također želi testirati.

poslovni-global.ba / vecernji.hr (Foto: vecernji.hr)

Odgovori