Francuski poreznici poslali McDonald’su račun od 300 milijuna eura

Svijet vijesti

Francuske porezne vlasti poslale su McDonalds’u račun od 300 milijuna eura za neplaćeni porez na dobit, koju je, smatraju, taj lanac restorana povukao preko podružnice u Luksemburgu, objavio je poslovni časopis L’Expansion.

Kako piše taj list, a prenosi Reuters, porezne vlasti optužile su taj američki lanac restorana brze hrane da je koristio podružnicu u Luksemburgu – McD Europe Franchising – kako bi preusmjeravao dobit u zemlje s nižim porezima, i to tako da je prekomjerno zaračunavao francuskom dijelu poslovanja korištenje brenda i ostale usluge.

McDonald’s France odbio je komentirati najnoviji razvoj situacije u aktualnoj istrazi poreznih vlasti u Francuskoj, o kojoj se prvi put doznalo 2014. McDonald’s je jedan od najvećih platitelja poreza na dobit u Francuskoj i ponosni smo na to, priopćeno je iz te grupe.

McDonald’s je od 2009. u Francuskoj platio 1,2 milijarde eura poreza te je investirao dodatnih milijardu eura, kreiravši 10.000 radnih mjesta. U siječnju 2014. McDonald’s je potvrdio da su francuske urede te kompanije tri mjeseca prije pretražili porezni službenici, nakon što je L’Expansion objavio da se sumnja u transferiranje 2,2 milijarde eura izvan zemlje radi izbjegavanja plaćanja poreza.

poslovni-global.ba

Odgovori