Galerija Aluminij ugostila izložbu Nemir hrvatskoga akadsemskog slikara Tonka Smokvine

BiH vijesti

Izložba 28 radova suvremene apstrakcije 36-godišnjega hrvatskog akademskog slikara iz Dubrovnika Tonka Smokvine, uokvirenih pod imenom Nemir, otvorena je sinoć u mostarskoj Galeriji Aluminij. Prije Mostara, gostovala je u Dubrovniku, Metkoviću i u Zagreba, u grad na Neretvi postavljena je u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, zagrebačke Moderne galerije, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Ustanove za kulturu i šport Metković, te Gradskoga muzeja Vukovara. U Salonu 1 Galerije Aluminij ostat će otvorenom za besplatno razgledanje do 15. prosinca, a sljedeće godine putuje i u Vukovar.

Izložbu je otvorenom proglasio direktor Galerije Aluminij Darko Juka, a povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman Smokvinovo je stvaranje ocijenio uspješnim spojem suvremenosti i tradicije.

– Smokvina je slikar sklon eksperi­mentiranju s bojom, zapravo sklon raščlambi svjetla i njegovih mijena, i vehementnoj gestualnosti, te ekspresionističkomu tretmanu forme kojima je, uspješno povezujući suvremenost s tradicijom, otvorio put prema vlastitosti. Smokvinin forte odnosom je prema boji i pot­punom slobodom u izrijeku. U izboru načina rada, blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskoga i američkoga apstrak­tnoga ekspresionizma koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stilizira­nom figurativnošću forme: predmetnost koju slika predmetnošću je koju gleda – ocijenio je dr. Karaman, dometnuvši kako je Smokvinino slikarstvo uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama oboje­no i nadasve asocijativno.

Karamanov mlađi kolega Marin Ivanović postav Nemir nazvao je suvremenom apstrakcijom, promišljenom, s jasnim osjećajem za boju i prostor, istaknuvši kako je Tonko zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji svojega slikarskog bića.

– Ciklus se, tijekom gotovo tri godine nastajanja i nadopunjavanja, mije­njao. Veće površine boje, pojednostavljiva­nje i pročišćenost, počeli su ustupati mjesto složenijim kompozicijama koje su bile zasi­ćenije i bojom i oblikovnim čimbenicima. Zajedničko radovima iz ovoga ciklu­sa nedvojbeno je poznavanje likovnih na­čela i tehnika, boje, volumena, kompozici­je, prostora, ponuđenih teorija i povijesnih razdoblja, posjedovanje vlastitoga duktusa i idejnoga registra, svega onoga što je potrebno poznavati kako bi se od toga moglo svjesno odustati – kazao je, između ostaloga, Ivanović.

Inače, Tonko je Smokvina rođen 1980. Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Ko­kota. Članom je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je dosad na šesnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.

poslovni-global.ba

Odgovori