Gdje su nestala nadmetanja najavama da će minimalac od Nove godine biti 1.000 KM?!

BiH vijesti

Od povećanja minimalne plaće na tisuću maraka u Federaciji Bosne i Hercegovine za sada nema ništa. Vlada je, kao prelazno rješenje do usvajanja seta fiskalnih zakona, uredbom poslodavcima omogućila da radnicima isplate pomoć, javlja BHRT. U Republici Srpskoj još se čeka na konačnu riječ, koju će, najvjerojatnije, i ovaj put dati Vlada ovog entiteta. Kada će minimalne plaće biti uvećane?

Kako nije ispunila obećani rast zagarantirane minimalne plaće Vlada Federacije BiH omogućila je poslodavcima da isplate do 2.520 KM pomoći radnicima jednokratno ili do 6 rata, na koje neće plaćati poreze i doprinose. Uredba će biti test za poslodavce jer najčešće nemogućnost povećanja plaća pravdaju visinom opterećenja na rad, ističu iz Sindikata, te navode i da to ne amnestira Vladu da minimalnu plaću utvrdi zakonom.

“Nema sada nijedne prepreke da poslodavci svoju slatkorječivost, u smislu želje za poboljšanjem prava radnika i povećanjem njihovih plaća, prevedu s riječi na djela jer moram priznati da je Vlada ovakvom uredbom apsolutno išla na ruku poslodavcima, omogućila im i bolje rješenje od onog što su oni tražili i samim tim očekujem pozitivne efekte i prema radnicima,” riječi su predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića.

No, ovaj potez je prepušten volji poslodavaca. Dužni su donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti uvjeti i iznos pomoći, te datum isplate i broj tranši.

“Omogućava se poslodavcima, mi njih ne obvezujemo, omogućava im se da to ne rade samo jednom tranšom, kao što je to bio slučaj s 13. plaćom, omogućavamo im da to urade do 6 tranši,” ističe ministar financija FBiH (13. prosinca) Toni Kraljević

Hoće li i u kojoj mjeri poslodavci u tom dijelu Bosne i Hercegovine obradovati svoje radnike, tek će se vidjeti. U Republici Srpskoj prijedlog predsjednika entiteta, da najniža plaća od sljedeće godine iznosi 1.050 KM, sindikat podržava kao neto iznos minimalne plaće. Približno je to, kažu, iznosu potrebnom za hranu u potrošačkoj korpi koji je za prošli mjesec iznosio 1.140 KM. S druge strane, čvrst stav poslodavaca.

“Iznos za koji smatramo da je baziran na makroekonomskim indikatorima je da je realan iznos, u skladu s onim što imamo u regionu. To se kreće na razini 750 KM i svaki iznos preko toga će biti izazov za ekonomski rast i održavanje sistema socijalne zaštite,” ističe direktor Unije poslodavaca RS-a Saša Aćić.

“Ako je konačan prijedlog Unije poslodavaca Republike Srpske da najniža plaća iznosi 750 KM, onda je pitanje za Vladu RS koliko će biti najniža plaća u RS jer Savez sindikata RS ne prihvata prijedlog od 750 KM,” kaže potpredsjednik Saveza sindikata RS-a Danko Ružičić.

Najizvjesnije je da će konačnu riječ i ovaj put dati Vlada. Premijer je zatražio da se sljedećeg tjedna zakaže sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

“Apsolutno sam suglasan da minimalac treba da bude povećan i biće povećan, ali će to onda biti odluka Vlade Republike Srpske. Do tada ćemo iscrpiti sve zakonske procedure. Ne želim da preuzimam tuđi posao ni na svoja, ni na pleća Vlade jer ako je to obaveza Ekonomsko-socijalnog savjeta, onda oni treba da se dogovaraju,” poručuje predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 596 KM, a u Republici Srpskoj 700 KM. Do samo prije mjesec dana političari su se nadmetali najavama da će iznosi minimalaca od Nove godine biti 1.000 KM, pa i više.

poslovni-global.ba

Odgovori