Grad Mostar preuzeo titulu Europskog grada vina Dionisio

Turizam vijesti

Na svečanom prijemu u Vijećnici francuskog grada Toulousea održanom u četvrtak, 26. listopada, gradonačelnik Grada Mostara dr. Mario Kordić preuzeo je titulu Europskog grada vina Dionisio 2024. godine.

“Nakon što smo prošle godine preuzeli nagradu u Portugalu ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih još dodati da su upravo gradovi predvodnici Europske Unije, te da su još od srednjeg stoljeća na ovamo održavali veze i stvarali su Europski duh suradnje. Tako i danas na ovom događanju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju”, izjavio je ovom prigodom gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc. Titulu Europskog grada vina Dionisio dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam.

Ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom razdoblju, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu “Najbolji Iter Vitis vinski grad” za Grad Mostar, “Najbolja održiva destinacija za vinski turizam” za Grad Trebinje, “Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina” za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

“Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio Grad Vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu prigodu za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i gospodarstva u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu!” izjavio je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Kroz aktivniju nazočnost i vidljivost bosanskohercegovačkog vinogradarstva i vinskog turizma u europskim krugovima, pozivnice za predstavnike Vinske ceste Hercegovine i vinogradarskih gradova na različite vinske događaje u Europi postale su učestalije. Izaslanstvo Bosne i Hercegovine u Toulouseu tako sudjeluje i u obilježavanju Europskog grada vina, te Godišnjem sastanku Iter Vitisa, u sklopu koje će biti održana prezentacija Vinske ceste Hercegovine. Pored Grada Mostara, izaslanstvo Bosne i Hercegovine uključuje i predstavnike Vanjskotrgovinske komore, koja u suradnji s lokalnim zajednicama rukovodi Vinskom ceste Hercegovine, te projekta USAID Turizam, koji pruža značajnu potporu njenom razvoju.

poslovni-global.ba

Odgovori