Hakeri upali u Gmail, Hotmail, Yahoo…

Tech vijesti

Webmail servisi među kojima su i najveći poput Gmaila, Hotmaila i Yahooa hakirani su. Hakeri naveliko trguju stotinama milijuna korisničkih imena i lozinki za Gmail, Hotmail, Yahoo i druge servise.

Alex Holden, stručnjak za računalnu sigurnost u tvrtci Hold Security, tvrdi kako su napadači došli do podataka za logiranje vezanih uz 273,3 milijuna korisničkih računa online – 57 milijuna na ruskom servisu Mail.ru, 40 milijuna na Yahoou, 33 milijuna na Hotmailu i 24 milijuna na Gmailu.

Dokopali su se i stotina tisuća kineskih i njemačkih adresa kao i onih koje, čini se, pripadaju tvrtkama iz američkog bankarskog, proizvodnog i trgovačkog sektora.

Tvrtka Hold Security do ovog je otkrića navodno došla nakon što je kupila set podataka od hakera po neobično niskoj cijeni: za manje od jednog dolara i obećanje kako će Holden napisati pozitivne komentare o njemu na raznim hakerskim forumima. Tvrtka je prije desetak dana počela obavještavati tvrtke pogođene hakerskim napadom te, u skladu sa svojom politikom, vraćati im ukradene podatke.

Moguće je, doduše, kako veliki broj ukradenih korisničkih imena i lozinki nisu više aktualni, kao i da je riječ o lažnjacima. Imajte i na umu kako je ista tvrtka prije dvije godine objavila kako je naišla na bazu podataka s više od milijardu ukradenih korisničkih imena i lozinki. Dosad nije poznata nezavisna potvrda tog otkrića.

poslovni-global.ba

Odgovori