HNŽ: Proračun za iduću godinu prvi put do kraja tekuće godine

BiH vijesti

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je danas, na sjednici u Mostaru, Nacrt Proračuna za 2016. godinu u iznosu od 190.048.280,00 KM.

Obrazlažući pred skupštinskim zastupnicima Nacrt Proračuna, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a kazao je kako je, po ukupnom iznosu i strukturi, Nacrt na tragu Vladina obećanja s početka mandata – vođenja odgovorne politike i poduzimanja mjera koje će funkcioniranje Županije uskladiti s realnim mogućnostima i potrebama, odnosno koje će zaustaviti dosadašnju praksu proračunskog deficita, te doprinijeti konsolidiranju stanja u oblasti županijskih javnih financija, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

– Nacrt Proračuna HNŽ za 2016. godinu uvažio je temeljnu opredijeljenost Vlade da, sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji BiH, proračun bude, prije svega, uravnotežen, ali i stabilizacijski i održiv u postojećim fiskalnim okolnostima -, kazao je premijer Herceg ističući očekivanja kako će Proračun prvi put biti donesen do konca tekuće za iduću godinu.

Premijer je istaknuo i nekoliko posebno značajnih stavki planiranih u Nacrtu Proračuna, bez čije izrade nije moguće pokretanje procesa gospodarskog razvitka, prije svega Strategiju razvoja i Prostorni plan HNŽ-a. Osim toga, naglasio je racionaliziranje troškova i izgradnju znatno učinkovitije županijske uprave bez novih zapošljavanja, realiziranje Programa zapošljavanja vježbenika, moderniziranje snaga MUP-a i sustavno rješavanje velikog broja izvršnih sudskih presuda po tužbama fizičkih i pravnih osoba, kao i potrebu donošenja niza zakona koji su temelj za poboljšanje prihodovne strane Proračuna, poput Zakona o šumama.

Detaljnije o Nacrtu Proračuna govorio je i Adnan Faladžić, ministar financija u Vladi HNŽ-a, istaknuvši značaj donošenja realnog, održivog i stabilizirajućeg Proračuna, pozvavši tom prigodom zastupnike na zajedničke napore kako bi se Proračun za 2016. godinu usvojio do konca ove godine.

Osim Nacrta Proračuna HNŽ za 2016. godinu, Skupština je usvojila i Nacrt Zakon o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

Odgovori