HNŽ: Uključiti gospodarstvenike u projekt strukovnog obrazovanja

BiH Svijet vijesti

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a boravio je u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj s izaslanstvom Hercegovačko – neretvanske županije, u sastavu: Ministarstvo gospodarstva HNŽ, Gospodarska komora, gospodarstvenici iz HNŽ-a,  Pedagoški zavod i Zavod za školstvo, Služba za zapošljavanje HNŽ, strukovne škole iz Mostara i nevladin sektor.

Petodnevno studijsko putovanje, u sklopu projekta “Stručno obrazovanje u HNŽ-u”, realizirano je u regiji Sjeverna Rajna – Vestfalija, u organiziranju Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ).

Strukovno obrazovanje

Izaslanstvu iz Hercegovine prezentiran je način poslovnog djelovanja, obuke i proizvodnje u oblasti metalske industrije. Tijekom studijskog putovanja u Bonnu, Kolnu, Dusseldorfu i Koblenzu, izaslanstvo HNŽ sastalo se s predstavnicima Ministarstva rada, integriranja i socijalne skrbi, Industrijske i trgovinske komore regije IHK Bonn/Rhein-Sieg, Agencije za rad i zapošljavanje, državnog Instituta za stručno obrazovanje, poslovnog koledža distrikta Rhein-Sieg i tvrtke GKN Sintermetals.

Ministar Hadžović i izaslanstvo HNŽ imali su prigodu upoznati se s načinom funkcioniranja strukovnog obrazovanja u SR Njemačkoj, kao i sinkroniziranim djelovanjem Industrijske i trgovačke komore sa školskim sustavom, Zavodom za zapošljavanje i gospodarskim subjektima ove zemlje.

– Informacije koje smo dobili od naših kolega i prijatelja iz Njemačke i iskustva koja su nam neposredno prenijeli i pokazali na terenu, bit će nam od velike koristi u kreiranju projekta strukovnog obrazovanja u HNŽ. Ovakav savršeni sustav iz zemlje koja je jedna  od vodećih industrija u Europi, nemoguće je u potpunosti prenijeti u našu realnost, ali možemo koristiti iskustva i znanja, koja su nam prenijeli gospodarstvenici i stručne institucije pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Temeljem tih iskustava, a sukladno našim mogućnostima, pokušat ćemo organizirati strukovno obrazovanje u srednjim školama i obrazovanje odraslih u našoj županiji. Nadam se kako će gospodarstvenici prepoznati značaj ovog projekta i aktivno se uključiti u njegovo realiziranje, jer prema informacijama s terena, prvenstveno u metalskom sektoru, nedostaje kvalificiranih radnika različitih profila i zanimanja –  istaknuo je Hadžović.

Nova znanja

Projekt „Stručno obrazovanje u HNŽ-u“ podržava unaprjeđenje procesa i razvitka stručnog obrazovanja u našoj županiji. Ovo studijsko putovanje jedna je od aktivnosti predviđenih u sklopu projekta, koja bi trebala doprinijeti unaprjeđenju srednjeg strukovnog obrazovanja u HNŽ kroz stjecanje novih znanja i informacija za sudionike, koje će moći koristiti u budućnosti. Uz financijsku potporu GIZ-a, projekt će se provoditi  dvije godine, a u prvoj fazi imat će za cilj pripremiti strukovne škole u Mostaru za uvođenje ovog sustava i njihovo izravno uvezivanje s realnim sektorom, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

Odgovori