Hrvatska u rujnu s najvećim padom stope nezaposlenosti u EU

Svijet vijesti

Hrvatska je u rujnu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među zemljama Europske unije, premda je ta stopa i dalje među najvišima u 28-članoj Uniji, pokazalo je objavljeno izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u rujnu kliznula na 12,6 posto, s revidiranih 12,8 posto u kolovozu. Prvotnom procjenom Eurostata za kolovoz stopa nezaposlenosti bila je procijenjena na 12,9 posto. U rujnu prošle godine iznosila je 16,4 posto, što znači da je Hrvatska, prema podacima Eurostata, zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među članicama EU-a. Slijede Cipar, s padom stope nezaposlenosti za 2,3 postotna boda, te Španjolska, gdje je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,1 postotni bod.

Hrvatska, unatoč tome, ostaje i dalje među tri zemlje EU s najvišim stopama nezaposlenosti. Na čelu skupine ostaje Grčka, sa stopom od 23,2 posto u srpnju, a slijedi Španjolska, s 19,3 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti u EU imale su Češka i Njemačka, u visini četiri posto, odnosno 4,1 posto. U Hrvatskoj je bez posla u ovogodišnjem rujnu prema Eurostatovim podacima bila 231 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji rujan, broj nezaposlenih smanjen je za 79 tisuća, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

U EU u cjelini u rujnu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,5 posto, koliko je iznosila i u kolovozu, prema revidiranim podacima Eurostata. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 9,2 posto. Na razini EU-a stopa je nezaposlenosti tako najniža od veljače 2009. godine, navodi se u Eurostatovu priopćenju. Stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 10 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

U 19-članom gospodarstvu stopa je nezaposlenosti tako na najnižim razinama od lipnja 2011. godine. U rujnu prošle godine iznosila je 10,6 posto. Na razini 28-članog EU-a, prema procjenama Eurostata, bez posla je bilo ukupno 20,789 milijuna građana, od čega njih 16,181 milijun u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 150 tisuća, a u eurozoni za 101 tisuću.

poslovni-global.ba

Odgovori