HRVATSKA Vlada odobrila zapošljavanje 7.026 stranaca u 2017. godini

Svijet vijesti

Vlada Hrvatske je danas na sjednici donijela odluku da kvota za zapošljavanje stranaca u 2017. iznosi 7 tisuća, od čega je nešto više od pet tisuća kvota za novo zapošljavanje, a prihvatila je i akcijski plan za strategiju razvoja javne uprave.

Temeljem Vladine odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017., ukupna kvota iznosi 7.026. Odobrena kvota je gotovo tri puta manja od 23.707 stranih radnika čije su zapošljavanje tražili poslodavci, ali i više nego dvostruko veća od ovogodišnje, koja je iznosila 3.115.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je kvota za 2016. gotovo u cijelosti iskorištena te da je želja poslodavaca bila da se ona poveća. Ovom im odlukom u određenoj mjeri izlazimo u susret, a istodobno očekujemo da se oni koji su u Hrvatskoj nezaposleni zainteresiraju za neka od ovih očito deficitarnih radnih mjesta, poručio je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić pojasnio je da se radi o 1.800 produženja već izdanih dozvola, a 5.211 su dozvole za novo zapošljavanje u deset sektora. Također, u ukupnom je broju i 15 dozvola za sezonsko zapošljavanje, mahom u poljoprivredi i šumarstvu, rekao je.

poslovni-global.ba

Odgovori